AP Sınavı Nedir? Advance Placement (AP) Programı'na Nasıl Hazırlanmalı?
Boğaziçi Ders Eğitim ve Danışmanlık, Advance Placement (AP) programına yönelik danışmanlık ve program kapsamındaki derslere yönelik kurs imkânı sunmaktadır.
Advance Placement (AP) Nedir?
İleri Düzey Yerleştirme (Advance Placement / AP), ABD merkezli bir kuruluş olan College Board tarafından düzenlenen ve 60’ın üzerinde ülkede tanınan bir programdır. Lise öğrencilerine yönelik olarak hazırlanan bu programa kaydolan adaylar, üniversite düzeyinde dersler alarak lisans hayatına bir adım önde başlar ve yüksek AP sınav notlarına sahip olanlar lisans eğitimlerinde bir takım derslerden muaf olma şansı elde ederler. Türkiye’de 14 lisede AP programı uygulanmaktadır. Programa kayıtlı öğrenciler klasik müfredatın yanı sıra, AP derslerini de alır ve sınavlara hazırlanırlar. AP programı Türkiye’deki birçok üniversite tarafından tanınmakta ve bu sayede Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji ve İstatistik gibi çeşitli derslerden muafiyet sağlanmaktadır.
AP Sınav Tarihi
Sınavlar, her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilmektedir. AP sınav sonuçları Temmuz ayı içerisinde açıklanır.
Advance Placement (AP) Nasıl Alınır?
Öğrenciler lisans eğitimi almak istedikleri alana uygun AP derslerini seçerek bu dersin sınavına kaydolurlar. Adayların eğitim aldıkları lise AP programına kayıtlı ise bu kapsamda verilen dersleri tamamlayarak sınava hazırlanabilirler. Adaylar, AP programı olan bir lisede eğitim alıyor olmasalar dahi online AP derslerine kaydolarak sınavlara hazırlanabilir ve girebilirler. AP sınavına birden çok kez girmek mümkündür.
AP Programı Hangi Dersleri İçerir?
AP programının içeriği düzenli olarak güncellenmektedir ve bu kapsamdaki ders sayısı her geçen yıl artmaktadır. Hâlihazırda AP Bitirme Projesi, Sanat, İngilizce, Tarih ve Toplum Bilimleri, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Fen Bilimleri ve Dünya Dilleri ve Kültürleri olmak üzere 7 ayrı alanda yaklaşık 40 adet ders sunulmaktadır. Öğrenciler istedikleri kadar dersin sınavına girebilirler. Ancak, ortalama üç ders seçerek hazırlanmaları tavsiye olunmaktadır.
Değerlendirme
AP sınavında, çoktan seçmeli soruların yanı sıra kısa cevaplar ve kompozisyon yazmayı gerektiren sorular yer alır. Seçilen derslere göre, farklı soru tipleri ve değerlendirme yöntemleriyle karşılaşmak mümkündür. AP testleri 1 en düşük, 5 en yüksek olmak üzere bir not ile değerlendirilir. Çoktan seçmeli sorular bilgisayar tarafından değerlendirilirken, kısa cevap ve kompozisyon sorularıysa bu alanda eğitilmiş uzmanlarca notlanır. 3 adet AP sınavına girerek her birinden 5 üzerinden en az 3 alan öğrenciler AP Scholar unvanına sahip olur.
Advance Placement (AP) Avantajları Nelerdir?
Advance Placement programı, özellikle yurt dışındaki üniversitelere başvuru yapmayı amaçlayan öğrencilere büyük avantaj sağlamaktadır. Bu programı başarıyla tamamlayan ve sınavlardan yüksek puan alan öğrenciler, lisans eğitimine hazır olduklarını kanıtlayarak standart başvuru yapan adayların önüne geçme imkânı elde eder. Ayrıca, bazı dersleri daha üniversiteye başlamadan tamamlayan adaylar, double major (çift anadal) çalışmalarına daha fazla vakit ayırabilirler. Kimi öğrencilerse üniversitelerin zorunlu tuttuğu giriş derslerini lisans eğitimine başlamadan tamamlayarak bölüm derslerine daha erken başlayabilir. AP sınavından iyi bir sonuç elde eden öğrencilerin Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden burs alma olasılığı da artmaktadır.
Boğaziçi Ders’ten Nasıl Destek Alabilirim?
AP sınavına hazırlık sürecinde Boğaziçi Ders’in uzman kadrosu, deneyimli eğitim koçları ve danışmanlarımızla çalışabilirsiniz. İngilizce, Tarih ve Toplum Bilimleri, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Fen Bilimleri ve Dünya Dilleri ve Kültürleri gruplarında yer alan dersler için alanında uzman akademisyen ve öğretmenlerimizle birebir çalışabilir ve özel ders alabilirsiniz. Ayrıca, öğrencilerin ihtiyaçları belirlenerek kişiye özel bir çalışma programı hazırlanması da mümkündür.
Liseye öğrencisi iseniz AP, yani Advance Placement programını duymuşsunuzdur. Peki bu program tam olarak neyi amaçlamaktadır?
Advance Placement SAT sınavını da hazırlayan College Board tarafından yapılan, henüz lise öğrencisiyken ileri düzey üniversite derslerinizi almanıza imkan veren ve böylelikle üniversiteye başlamadan bazı derslerin kredisini tamamlamanızı sağlayan bir ders ve sınav programıdır. Bu program için hazırlanan dersler, henüz lisedeyken üniversite başlangıç seviyesi derslerinizi almanızı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu derslerde başarılı olmanız ve sınavlarını geçmeniz halinde ise üniversitede alacağınız bazı derslerin kredisini tamamlamış olursunuz. Sınavlarda çoktan seçmeli, kısa cevaplı ve kompozisyon şeklinde sorular sorulmaktadır. Sınav süresi ve soru sayısı seçilen konuya göre değişiklik göstermektedir. Her yıl mayıs ayında yapılan bu sınavlar 1 ila 5 arasında puanlanır. 3 ve üzeri notlar geçer olarak kabul edilir. AP ders ve sınavları fazlasıyla kapsamlı hazırlanmış olup, sizi üniversitede karşılaşacağınız derslere hazırlamayı amaçlar. College Board’ un belirttiği üzere lisede AP sınavlarından başarılı olan öğrenciler üniversitede bu dersleri almayan öğrencilerden daha başarılı olmaktadır.
AP ders programı ve sınavları lisedeki derslerden oldukça farklı ve zorlayıcı olduğu için öğrenciler bu dersler için desteğe ihtiyaç duyabilmektedirler.