İkinci Dereceden Denklemler

Ögeyi Oylayın
(2 oy)

İkinci Dereceden Denklemler

Denklemler konusunda ilk önemli adımların Babilliler tarafından atıldığı bilinmekte- dir. Bu konudaki en eski yazılı belge, MÖ 1700’den önce yaşadığı sanılan Mısırlı Ahmes’in çalışmalarını içeren Rhind (Rind) Papirüsü’dür. Rhind Papirüsü’nde çeşitli birinci dere- ceden denklemlerin çözümleri yer almaktadır. Sonraki yüzyıllarda, önce Yunan ve Mısır, daha sonra da İslam ve Hint matematikçileri, denklemlere ilgi duymuş ve kimi özel ikinci dereceden denklemlerin çözümlerini araştırmışlardır. Ancak bu çözümler genellikle geo- metrik yöntemlere dayandığı için soyut bir denklemler kuramı anlayışını yakalamakta pek başarılı olamamıştır. Çünkü geometride negatif uzunluk tanımlanmadığından denklemlerin negatif kökleri hesaba katılmamış, yok sayılmıştır. Buna rağmen Harezmi’nin (MS 825) bu denklemleri geometrik yöntemlerle çözecek bir kural bulması önemlidir.

Denklemleri, derecelerine ve katsayılarına göre sınıflandıran ilk matematikçi Ömer Hayyam (MS 1100) olmuştur. Aynı zamanda ikinci dereceden denklemlerin çözümü için de bir yöntem geliştirmiştir.

Denklem sistemleri 16 ve 17. yüzyıllarda Avrupa’ da çok fazla dikkat çekmiş ve bi- linmeyen çokluklar yerine x, y, z gibi harflerin kullanılmasına bu devirde başlanmıştır. 16. yüzyılın sonlarında, bugün ikinci dereceden denklemleri çözmek için kullandığımız yön- temler bulunmuştur.

Matematikçiler üçüncü, dördüncü ve daha yüksek dereceden denklemlerin çözüm- leriyle de ilgilendiler. "n’inci dereceden bir denklemin n tane kökü vardır". Biçimindeki cebirin temel teoremi olarak adlandırılan teorem, Gauss (Gaus) (1777–1855) tarafından ka- nıtlandı. Aynı yıllarda Fransız matematikçi Galois (Galuaz) (1811–1832) çözümü olanaksız beşinci ve daha yüksek dereceden denklemlerin varlığını ortaya çıkardı.

Beşinci ve daha yüksek dereceden denklemlerin çözümü için İngiliz matematikçisi ve fizikçisi İsaac Newton (Ayzek Nivtın), 1675 yılında bugün de yaygın olarak kullanılan ve kendi ismiyle anılan Newton Yaklaştırma Yöntemi'ni geliştirdi.

a, b ve c bilinen (verilen) gerçek sayılar, x bilinmeyen gerçek sayı ve a ≠ 0 olsun. ax2+bx+c = 0 denklemini sağlayan x gerçek sayıları varsa bu sayılara denklemin kökleri; bu köklerden oluşan kümeye de denklemin çözüm kümesi denir. Buradaki a, b ve c sayıları bu denklemin parametreleridir.

Kök - Katsayı Bağıntıları - Denklem Kurma

Eşitsizlikler - Eşitsizlik Sistemleri

Parabol:

  • f(x) = ax2+bx+c ikinci dereceden fonksiyonun grafiğine parabol denir. Fonksiyonun alacağı en büyük ya da en küçük değeri veren noktaya tepe noktası denir

 

 

 

Okunma 1174 kez Son Düzenlenme Pazartesi, 05 Ekim 2015 15:32
Bu kategorideki diğerleri: « Polinomlar Permütasyon »

Yorum yapın

(*) ile işaretlenmiş zorunlu alanların tümünü doldurduğunuzdan emin olun. HTML kodları kullanılamaz.

Talep Formu

Bizimle İletişime Geçin

Eğitim Hedeflerinize Ulaşmak İçin İlk Adımı Atın!

Başarıya giden yolda size özel bir destek mi arıyorsunuz? İster YKS, ister LGS, ister bireysel derslerle kendinizi geliştirmek isteyin; doğru yerdesiniz! Aşağıdaki formu doldurarak özel ders ve kurs talebinizi bize iletebilir, ihtiyaçlarınıza en uygun eğitim planını birlikte oluşturabiliriz. Hayallerinize bir adım daha yaklaşmak için şimdi formu doldurun, uzman ekibimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçsin!

Sadece numara giriniz (ülke kodlarının başında + kullanmayınız)

Lütfen bir seçim yapınız

Lütfen seçim yapınız

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Lütfen Seçim Yapınız

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Lütfen ayrıntılı şekilde şikayetinizi yazın

Invalid Input

Lütfen onay veriniz

Verdiğiniz bilgiler ışığında eğitim danışmanlarımız sizi arayacaktır. İlginizen dolayı teşekkür ederiz.

Özel ders, kurs veya online lise başvurularınız için şimdi bizimle iletişime geçin, size Türkiyenin en iyi eğitim hizmetini sunalım!

HEMEN BAŞVUR