Polinomlar Eski çağlardan beri polinom kavramı konusunda çalışmalar yapıldı- ğı ve polinomların çözümleri hususunda pek çok araştırmacının çalıştığı bilinmektedir. Örneğin, W.G.Horner (Hornır) 18. yüzyılda polinomların sa- yısal çözümleri ile ilgili kendi adıyla bilinen kuralı ortaya koymuştur. 19. yüzyılda B. Bolzano polinom fonksiyonlarının her yerde sürekli olduğunu kanıtlamıştır. Günümüzde ise özellikle…
İkinci Dereceden Denklemler Denklemler konusunda ilk önemli adımların Babilliler tarafından atıldığı bilinmekte- dir. Bu konudaki en eski yazılı belge, MÖ 1700’den önce yaşadığı sanılan Mısırlı Ahmes’in çalışmalarını içeren Rhind (Rind) Papirüsü’dür. Rhind Papirüsü’nde çeşitli birinci dere- ceden denklemlerin çözümleri yer almaktadır. Sonraki yüzyıllarda, önce Yunan ve Mısır, daha sonra da…
Permütasyon Her sembolün sadece bir veya birkaç kez kullanıldığı sıralı bir dizidir. 1'den 10'a kadar olan doğal sayıları içeren n elemanlı kümede r = 4 olarak alınırsa permütasyonların sayısı {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10} kümesinden sırayı da gözetmek suretiyle oluşturulabilecek dört değişik elemanlı kümelerin sayısını…
Trigonometri ALT ÖĞRENME ALANLARI • Yönlü açılar • Trigonometrik fonksiyonlar • Trigonometrik fonksiyonların grafiklleri • Ters trigonometrik fonksiyonlar • Üçgende trigonometrik bağıntılar • Toplam ve fark formülleri • Trigonometrik denklemler Trigonometri terimi, Yunanca üçgen anlamına gelen trigos ve ölçüm anlamına gelen metron kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Başlangıçta üçgenlerin kenarlarıyla açıları…
Karmaşık Sayılar Bir gerçel bir de sanal kısımdan oluşan bir nesnedir. a ve b sayıları gerçek olursa karmaşık sayılar şu biçimde gösterilirler: Genel olarak karmaşık sayılar için "z" harfi kullanılır. özelliğini sağlayan sanal birime denir. Kimi zaman özellikle elektrik mühendisliğinde yerine, kullanılır. Ayrıca matematikte bu sayıların uzayı olarak gösterilir. Bu…
Logaritma Üstel işlevlerin tersi olan bir matematiksel işlevdir. Örneğin 1000'in 10 tabanına göre logaritması 3'tür çünkü 1000, 10'un 3. kuvvetidir,1000 = 10 × 10 × 10 = 103. Daha genel bir ifadeyle Tabanın 10 olması durumunda işlev, onluk logaritma ya da genel logaritma olarak adlandırılır. Onluk logaritmanın fen ve mühendislikte…
Toplam ve Çarpım Sembolleri Toplam ve çarpım sembolleri, aynen üslü sayılardaki gibi, uzun bir yazımı kısaltmak için bulunmuş özel notasyonlardır. Bu semboller seriler, diziler gibi sonsuz terim ve bunların toplamını ilgilendiren konularda kullanılır. Toplam Sembolü, (∑) bir sayı dizisinin toplamını gösteren matematik sembolü'dür. ∑ (Sigma), Yunan alfabesi 'ndeki bir harftir. …
Determinant kare bir matris ile ilişkili özel bir sayıdır. Bir A matrisin determinant'ı det(A) ya da det A şeklinde gösterilir. Diğer bir gösterim şekli ise matrix elementlerini arasına alan dikey çizgi ikilisidir. Örneğin: matrisinin determinantı şu şekilde gösterilir: . Basit bir örnek olarak, matrisinin determinantı şudur